donderdag 19 juli 2012

Creatief in een kerk


Modeliefhebber opgelet, tot en met 29 juli is er een super toffe modetentoonstelling in de Eusebiuskerk in Arnhem. 'Basic Instincts; Nederlandse mode in context' is een tentoonstelling van vijf Nederlandse modeontwerpers in samenwerking met kunstenaar Henrik Vibskov.

Henrik Vibskov ontwierp speciaal voor deze tentoonstelling verschillende landschappen waarin de creatieve creaties van de modeontwerpers perfect tot hun recht komen. Het spiegelpaleis, de upside-down bioscoop en een opblaasbare muur zorgen ervoor dat je je bij ieder landschap in een andere wereld waant.

Modeontwerpers Iris van Herpen, Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen en Anne de Grijff maken bijzondere kledingstukken die naast hun artistieke uiterlijk ook gewoon draagbaar zijn. Je ziet kleding die je niet in de stad tegenkomt (er is niet voor niets een speciale tentoonstelling van), maar het lijkt daar wel van afgeleid. Het is herkenbare kleding, maar dan anders.

Iris van Herpen
De meest bijzonder modeontwerpster vond ik Iris van Herpen. Iris studeerde aan de ArtEZ Hogeschool voor Kunsten in Arnhem en dat laat ze zien ook. Iris heeft een andere kijk op het ontwerpen van kleding. Ze gaat niet met naald en draad aan de slag, maar ontwerpt kleding op de computer. Om haar grafische resultaat ook fysiek te creƫren, print ze haar creaties op een 3D-printer. Die zorgt er voordat er aparte, artistieke modestukken ontstaan.

Tijdens deze tentoonstelling was haar basiskleur zwart, waarmee ze een aantal zeer stijlvolle jurken ontwierp.

Verhaal achter de foto
Naast kleding, worden er ook meerdere fotoreportages getoond. De foto’s toonden ieder hun eigen verhaal. Het leuke was dat er geen toelichting bij de foto’s stond. Deze was wel terug te vinden in een begeleidende gids, maar in de ruimte zelf laat je er je eigen fantasie op los. Door je eigen achtergrond, dingen die je meemaakt en meegemaakt hebt, verzint iedereen zijn of haar eigen verhaal achter de foto. Ik was met twee vriendinnen en merkte dat we ieder een compleet ander idee hadden bij de foto’s. Bijzonder en knap dat een fotograaf dat voor elkaar krijgt.

Zoals je begrijpt is deze tentoonstelling zeker een bezoekje waard. Veel kijk- en fantasieplezier!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten